Αθώοι οι 16 συλληφθέντες κατά την εκκένωση της Ρόζα Νέρα.

Κείμενο του Ν.Γ., μέλος της Συνέλευσης Αυτοδιαχείρισης στον λόφο Καστέλι

Κατάληψη ή εγκατάλειψη. Αυτό είναι το μόνο πραγματικό δίλημμα βλέποντας τα δεκάδες στα Χανιά και χιλιάδες σε όλη τη χώρα εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια και μνημεία που καταρρέουν υπό την «επίβλεψη» ενός κράτους-επιχείρηση, τιμωρό και συκοφάντη.

Η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Χανίων όχι απλώς αποτελεί ράπισμα για το σύνολο του συστήματος που βάζει το κέρδος πάνω απ’όλα (ΜΜΕ, κράτος και καλοθελητές προπαγανδιστές τους) αλλά αναδεικνύει την αλαζονεία και το επίπεδο αντίληψης και σεβασμού τους στους θεσμούς που οι ίδιοι διατείνονται ότι υπηρετούν.

Εκτός από το ότι δεν είχε επιδοθεί η κλήτευση στους μετανάστες στην μητρική τους γλώσσα, η εταιρεία φάντασμα στην οποία έχει εκμισθωθεί το κτιριακό συγκρότημα δεν κατάφερε με τη βοήθεια της αστυνομίας ούτε μια μήνυση να καταθέσει σωστά. Επομένως ακυρώθηκε η κατηγορία διατάραξης οικιακής ειρήνης λόγω μη νόμιμης μήνυσης.

Όσον αφορά την κατηγορία της φθοράς μνημείου, εκτός του ότι το μνημείο χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο μόλις το 2017, σειρά μαρτύρων, μεταξύ αυτών αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία, κατέθεσαν ότι όχι απλώς δεν προέβησαν σε φθορές, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διατηρηθεί το κτίριο ζωντανό και να μην καταρρεύσει. Θέση την οποία το δικαστήριο υιοθέτησε. Το δίλημμα επομένως, κατάληψη ή εγκατάλειψη είναι πλέον ξεκάθαρο.

Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν πριν ενάμιση χρόνο πρωτοσέλιδα σε όλα τα εθνικής εμβέλειας προγαπανδιστικά μέσα. Η αθωωτική απόφαση όμως και ιδιαιτέρως με τον τρόπο με τον οποίο επήλθε, δε θα βρει ούτε 2 γραμμές στα ΜΜΕ των μαφιόζων. Το γεγονός πάντως παραμένει. Το μνημειακό κτιριακό συγκρότημα στο πιο εμβληματικό σημείο της πόλης, στην καρδιά μιας πόλης φτιαγμένη μόνο για τουρίστες, χωρίς άλλους δημόσιους χώρους, είναι και πάλι ελεύθερο εδώ και 8 μήνες· ελεύθερο για κάθε άνθρωπο, με ή χωρίς χαρτιά, με ή χωρίς πορτοφόλι, με ή χωρίς εμβόλιο, όποια κι αν είναι η μορφή του, οι προτιμήσεις του ή η ταυτότητά του. Ελεύθερο για πολιτική έκφραση κι αναζήτηση, κοινωνικούς αγώνες, πολιτιστικά δρώμενα, μαθήματα, τέχνη και αμφισβήτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s